Bildiğiniz üzere yüzmede hız formülü: Yüzme Hızı = Kulaç Uzunluğu * Kulaç Sıklığı
Bu çok kolay görünen formülün ne anlama geldiğini irdeleyelim.
Kulaç Uzunuğu: Bir kulaçta alınan mesafe(metre)
Kulaç Sıklığı: Dakikadaki kulaç sayısı
Örnek: Kulaç uzunluğu 1.2m olan bir yüzücünün kulaç sıklığı dakikada 70 kulaç ise bu yüzücünün hızı = 1.2*70 = 84m. Bu yüzücü 100m’yi (100*60sn)/84 = 71 saniyede (1:11) yüzer.
Kulaç uzunluğunu geliştimek için aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
- Vücudun yatay ve dikey duruş pozisyonlarının iyileştirilerek sürtünmenin azaltılması için karada karın ve bel bölgesi egzersizleri, suda streamline çalışmaları yapılmalıdır. İyi bir streramline tüm yüzme stillerinin olmazsa olmazıdır.
- Nefes alış esnasında baş pozisyonunun suya yatay pozisyonda kalması gerekmektedir. Böylece ayakların batması önlenerek sürtünme direnci azaltılır.
- Ayakların batmaması için dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da baş suya girdikten sonra nefes verilmeye başlanması ve akciğerlerimizdeki nefes bitene kadar suyun içine verilmesidir, böylece göğsümüz suya daha fazla batacak ve ayaklarımız yukarı kalkacaktır.
- Etkili ve kuvvetli bir çekiş için nefes alırken çekişe geçilmemesi gerekir, önce baş sonra el suya girmelidir ve nefes alma işlemi bittikten sonra öndeki kol çekişe geçmelidir.
- Elin suya giriş açısının iyileştirilmesi , önce el sonra bilek en son direk suya girmelidir.
- Ayakların batmaması için plantar fleksiyonda olması ve böylece duruş pozisyonunun iyileştirilmesi. Ayakların plantar fleksiyonu yetersiz ise theraband ile karada mobilite çalışması yapılması.
- Ayak vuruşlarının güç ve çevikliğinin arttırılması, tahta ile ayak vuruşu çalışmaları, side kick, 6-1-6, 6-3-6 drill çalışmaları yapılmalıdır.
- Su çekişinin yüksek dirsek tekniği ile yapılması, böylece bileğin ve dirseğin de çekişe katkı sağlayarak daha güçlü çekiş sağlanması.
- Sırt ve kürek kemiği, omuz, göğüs ve dirsek eklemlerinin güçlü ve esnek olmasının sağlanması için karada mobilite egzersizlerinin yapılması.
Kulaç sıklığını geliştirmek için aşağıdakilere dikkat edilmelidir:
- Recovery(dinlenme) dediğimiz suyun dışındaki kol hareketinin mümkün mertebe kısa tutulması, kolu savurarak değil de elin su yüzeyine yakın olarak ilerleyip omuz hizasından suya girmesi.
- Yakalama ve çekiş evrelerinin mümkün olduğunca sade(az dolambaçlı) şekilde yapılması, suyu yakalama sırasında S şekli çizilmemesi.
- Nefes alışı sırasında başın çok döndürülerek zaman kaybedilmemesi, bir gözlük camı suyun içinde kalacak şekilde nefes alınması. Nefes alma işlemi sırasında vücut rotasyonu 30-40 dereceden fazla olmamalıdır.
- Tempo trainer (su metronome) kullanılarak kademeli olarak kulaç sıklığının arttırılması, bir noktadan sonra artmıyorsa sabit tutulup kulaç uzunluğunu geliştirmeye odaklanılması.
- Kulaç sıklığını bozmamak için ayak vuruşları daha dar ve daha seri yapılmalıdır(ayak açıklığı 10cm’i geçmemelidir).
- Mümkün metrebe catchup(ellerin önde birbirini yakalaması) zamanlamasından kaçınılmalıdır, böylece zaman kaybedilmez. Bunun yerine front quadrant ya da itiş yapan el suyun dışında çıkar çıkmaz önceki elin çekişe başlaması tercih edilmelidir, ancak bu durum kulaç uzunluğunu bozuyorsa devam edilmemelidir.
Sonuç:
Hem Kulaç Uzunluğu hem de Kulaç Sıklığı bir dereceye kadar geliştirilebilir, bir süre sonra ikisi birden artış göstermemeye başlar, çünkü iki bileşen ters orantılıdır; diğer bir ifadeyle, daha uzun kulaç için kulaç sıklığını azaltmamız gerekebilir ya da daha sık kulaç atmaya kalktığımızda kulaçlarımız kısalabilir. Bir değişken arttırıldığında diğer değişken azalıyorsa bundan kaçınılmalıdır. Yüzme hızımızı arttırmak için bu iki bileşenden en az biri sabit kalmalıdır ya da her ikisi birden artmalıdır ki bu hem çok zor hem de düşük bir ihtimaldir.
Emrah Özsevim